Brand totalförstörde STF-stugan i Rogen
FUNÄSDALEN (LT)
2 oktober 2000

Natten till tisdag brann Rogenstugan ner. Det är en STF-stuga belägen åtta kilometer från Käringsjövallen i västra Härjedalen.
Christer Ramsell, polis i Funäsdalen, berättar att ett par kom dit på eftermiddagen.

- De har en egen stuga i närheten. Nu gjorde de en utflykt till den här stugan, med sig hade de mat och sovsäckar. De anlände på eftermiddagen.
- I stugan finns en spis, kombinerad för värme och matlagning. Det var varmt så de eldade endast för matlagning, berättar Christer Ramsell.
Paret hade sen gått och lagt sig och kvinnan somnade omedelbart. Mannen låg vaken och hörde ett knäppande ljud. Han klev upp och tände sin ficklampa för att försöka se varifrån ljudet kom.
Då fick han se rök som kom från taket. Röken kom från en torkskrubb. Mannen och kvinnan hämtade vatten från sjön och försökte sedan att släcka elden genom att kasta skopor med vatten.

LARMADE BRANDKÅREN
- Det var lönlöst, det fortsatte bara att ryka och vid 21-tiden gav de upp och larmade brandkåren som kom dit.
- Vid det laget brann det mitt i stugan. Förmodligen blev det någon form av överhettning i rökröret som är oisolerat.
- Det var tur att de inte somnade, då vet vi inte hur det hade slutat med den enorma rökutvecklingen, säger Christer Ramsell.
Paret fick nu tillbringade natten utomhus i sina sovsäckar.
Staffan Lindberg är områdesansvarig för STF:s stugor i Härjedalen, Jämtland och södra Lappland.

STRATEGISK STUGA
- Den här stugan byggdes 1970 och har haft en enorm betydelse för Rogenområdet. Där fanns tjugo bäddar, en stugvärd under säsongen och möjligheter att handla proviant.
- Vad som kommer att hända nu är osäkert. Vi jobbar på att hitta en provisorisk stuga att ha under vintern, men än har vi inte hittat någon, säger han.
- Om vi inte gör det kommer området att stängas för de som går leden. Det är synd för området har ett enormt upplevelsevärde. 60 procent av alla besökare är utlänningar, de flesta tyskar. Det är fjällvandrare och kanotister sommartid och skidåkare, vinterfiskare och skoteråkare vintertid.
- De flesta tältar men stugan spelar en strategisk roll för det rörliga livet, en säkerhetsfakor helt enkelt.
- Det är inte ovanligt att stugvärden fått hjälpa genomfrusna, blöta kanotister som kapsejsat.
Staffan berättar vidare att en telefon kommer att sättas in omedelbart i ett av uthusen, en vedbod.

NY FJÄLLSTUGA?
- Alla vill att en ny fjällstuga skall byggas upp och försäkring finns, men vi får väl se hur det blir.
- På måndag (läs idag) ska vi dit och riva ruinerna. Vi får väl i alla fall vara glada att det bara var ett hus som brann ner och att ingen människa kom till skada, avslutar Staffan Lindberg.

CHARLOTTA SÖDERHIELM

©Länstidningen AB•2000

redaktionen@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel